Sparen en de rente, hoe houd je wat over aan je spaargeld?

Als je geld aan het sparen bent ontvang je over het geld dat op je spaarrekening staat rente. Dit spaargeld wordt door de belastingdienst gezien als inkomen. Over een gedeelte van je spaargeld wordt dan ook belasting geheven. Er is een bepaald bedrag dat je mag sparen zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. Dit bedrag wordt jaarlijks opnieuw door de belastingdienst beoordeeld. Let daarom ieder jaar goed op dat je spaargeld niet boven deze grens uit zal komen. Het bedrag waar wij het over hebben heet de belastingvrije voet. Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat je nog wat aan je spaargeld over zal houden zonder dat je alles aan de belastingdienst mag geven?

De belastingvrije voet van je spaargeld

De belastingvrije voet over je spaargeld is het vermogen dat je op je spaarrekening mag hebben staan zonder dat de belastingdienst daar belasting over zou kunnen en mogen heffen. Jaarlijks wordt dit heffingsvrije bedrag opnieuw beoordeeld.

Wat wordt er door de belastingdienst gezien als spaargeld?

De belastingdienst rekent een aantal zaken mee onder het spaargeld. Hierbij moet je dan rekening houden met de volgende dingen:

  •         Het saldo op al je bankrekeningen, hier vallen de spaarrekeningen ook onder.

    ·        Het saldo op de spaarrekeningen van je minderjarige kinderen

    ·        Het geld dat in je beleggingen zit

    ·        Geld dat aan andere geleend is

    ·        Een tweede huis

    ·        Overige panden die je hebt, hierbij kun je denken aan een huis dat jij verhuurt

    ·        Geld dat je contant in huis hebt liggen

Wat wordt er niet onder spaargeld gerekend?

  • ·        Het tegoed dat onder uitvaartverzekeringen valt

    ·        Lijfrenteverzekeringen en bankspaarrekeningen

    ·        Een groene spaarrekening, deze geeft je recht op een extra vrijstelling van ruim €61.000,00 per persoon.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende zaken die onder spaargelden vallen. Om ervoor te zorgen dat je niet het grootste deel van je spaargeld naar de belastingdienst hoeft over te maken is het belangrijk dat je de belastingvrije voet in de gaten houdt.

Dit is dubbel belangrijk omdat de belastingvrije voet jaarlijks kan veranderen. Je moet er dan altijd voor zorgen dat je niet boven die belastingvrije voet uit zal komen. Zolang je daar onder blijft met al je spaargelden bij elkaar zal de belastingdienst geen vordering kunnen doen op je spaargelden.